Jak nakryć do stołu - luksusowa kolacja w stylu Modern Classic

Stołowy savoir-vivre

Na co dzień nie przywiązujemy do tego wielkiej wagi. Rytuał codziennego jedzenia koncentruje się na jego jakości, nie zaś formie podania. Zdarzają się jednak sytuacje w których nasz stół musi nabrać bardziej wyszukanego charakteru. Jak prawidłowo rozłożyć zastawę i sztućce? Specjalnie dla Was przygotowałem małą ściągę, dzięki której stołowy savoir-vivre nie będzie miał przed Wami tajemnic.

Stoliczku nakryj się

Czy obrus ma znaczenie? Jakie kieliszki wybrać? Z każdym nowym pytaniem, rodzącym się w naszej głowie, rośnie również poziom paniki i zagubienia. Przeklinając w myślach swoją opieszałość w tej kwestii, jednocześnie nerwowo przeczesujemy odmęty pamięci w poszukiwaniu odpowiedzi. Gdy z rezygnacją stwierdzamy, że z nauk babć nic nam w głowie nie zostało, zaś tykający zegar stanowczo utwierdza nas w przekonaniu, że czasu coraz mniej do przybycia gości, stajemy przed dylematem. Niczym szekspirowski bohater kalkulujemy: szukać podpowiedzi w internecie czy rozkładać zastawę na chybił trafił?

Takim egzystencjalnym dylematom mówię nie i zapraszam Was w krótką podróż po meandrach zastawowej etykiety. Co nas czeka na końcu? Zamiast rozpaczy – status eksperta od dobrych manier. Zatem ku wiedzy!

jak nakryć prawidłowo do stołu – krok po kroku

Plan to podstawa

Właściwa organizacja zaczyna się na etapie komponowania menu. Gdy wiemy, co podamy gościom, dobór zastawy będzie znacznie łatwiejszy. Główne danie, zupa, przekąski, desery, trunki – im większa precyzja w planowaniu, tym sprawniej nam pójdzie.

Gdy już ten etap mamy za sobą – czas na konkrety

  • Szlachetne nakrycie – obrus, starannie wyprasowany i świeży, to podstawa. Najlepiej biały, bądź w stonowanych kolorach. Powinien współgrać z zastawą. Kierujmy się zasadą, że czym bardziej wyraziste naczynia, tym tło, czyli obrus, subtelniejsze. Jeśli chodzi o wielkość, to powinien zwisać 20-30 centymetrów z każdej strony stołu.

    Serwetki pełnią funkcję nie tylko estetyczną, ale również praktyczną
  • Praktyczne serwetki – pełnią funkcję nie tylko estetyczną, ale również praktyczną. Służą do wytarcia ust oraz dłoni po posiłku. Elegancki obiad, wymaga eleganckich dodatków. Serwetki materiałowe doskonale sprawdzą się w tej roli. Możemy je złożyć w niebanalny sposób, albo skorzystać z specjalnych obrączek na serwetki.

    Wystawna zastawa to podstawa
  • Wystawna zastawa – talerze płaskie, głębokie, talerzyki deserowe, półmiski, waza na zupę - dla mnie wyznaczają formę. Zasada której się trzymam, to ustawianie zastawy ok. 2 cm od krawędzi stołu.
  • Komfortowa przestrzeń – to bardzo ważny element. W złym tonie jest upychanie na siłę gości przy stole. Dlatego tak istotne jest dopasowanie rozmiaru stołu, do liczby zasiadających przy nim osób. Co rozumiem przez komfortową przestrzeń? Każdy z biesiadników musi mieć możliwość swobodnego operowania sztućcami.
  • Prawidłowe ułożenie sztućców i zastawy
  • A nóż, widelec – sztućce, które będą nam potrzebne to: widelec, łyżka, nóż, łyżeczka oraz widelczyk do deseru. Zasada, której należy się trzymać mówi, że sztućce trzymane prawą ręką kładziemy po prawej stronie nakrycia, zaś lewą, po lewej stronie. Natomiast sztućce do deseru układamy nad talerzykiem (widelczyk zwrócony trzonkiem w lewo, nad nim łyżeczka trzonkiem w prawo). Pamiętajmy, że kolejność ułożenia zależy od kolejności podawania potraw. Najbliżej talerza kładziemy te sztućce, które będą używane na końcu. 
  • Kieliszki – ustawiamy po prawej stronie nad sztućcami. Nigdy nie zapominam o ustawieniu szklanek do wody oraz kieliszków do wina – białego, bądź czerwonego. Najbliżej talerza powinien znajdować się ten kieliszek, który będzie używany jako pierwszy (najczęściej jest to ten do wody).
  • Duże znaczenie ma przystrojenie stołu
  • Przystrojenie stołu. Oprócz prawidłowo rozłożonej zastawy stołowej, nie możemy zapomnieć o odpowiedniej oprawie. Świece, nadające subtelnego klimatu, kwiaty o delikatnej woni, czy drobne stroiki będą podkreślały uroczysty charakter spotkania i uprzyjemnią rozmowę. 


Dobre maniery nigdy nie wychodzą z mody, tak samo jak przedmioty wysokiej jakości. Aby akt jedzenia już na zawsze kojarzył nam się jedynie z przyjemnością, warto przyswoić sobie tych kilka zasad. Dzięki temu zyskamy uznanie wśród znajomych, a proces przygotowania stołu do wizyty gości będzie czystą przyjemnością. Modern Classic życzy Wam bon appétit!

PODZIEL SIĘ Z NAMI SWOIM STYLEM

@modernclassichome

Użyj tagu #MChome na Instagramie, a może to Twoje zdjęcie umieścimy na naszej stronie.

Koszyk

Suma: 0.00 PLN